Voorbeschouwing 2017-2018

Drie ploegen willen kampioen spelen én de beker winnen.  We zullen het maar gelijk verklappen : dat gaat niet lukken !  

FP Halle-Gooik heeft Europese ambities en dan is Belgisch kampioen worden een must.  Het blijft in de komende jaargang titelkandidaat nummer één.  Sababti (Antwerpen) en Zerouali (Noorderwijk) kregen vorig seizoen niet al te veel speelminuten en verlaten de club.  Met het binnenhalen van topper Gonzalo Carsi (Hasselt) slaat het twee vliegen in één klap : je eigen ploeg versterken en een directe concurrent verzwakken.  Opvallend is de komst van een nieuwe coach : de spanjaard Fuentes volgt de italiaan Bellarte op.

FS Gelko Hasselt verliest Gonzalo Carsi (Halle) en Kaddouri (Noorderwijk) en hoopt dit te compenseren door nieuwkomers El Ouamari (Charleroi), Martinus (Eindhoven-NL) en Ortiz (Bisclegie-IT).  Het contract van coach Luypaert werd niet verlengd.  Nieddu keert na enkele succesvolle jaren in Nederland terug naar de Belgische competitie.

Dé ploeg om naar uit te kijken is FT Antwerpen dat opnieuw een hoofdrol wil spelen in competitie en beker.  Het haalde alle antwerpse toppers terug naar de heimat : Hitou en Zouggaghi (Knooppunt-NL), Sababti (Halle), El Ghaadaoui en El Fahsi (Eindhoven-NL), El Moussaoui (Noorderwijk).  De term ‘dreamteam’ lijkt ons hier wel op zijn plaats.  Als er voor Zaaf en Yachou (Lierse), Bouri (Noorderwijk), Darri en Bouzambou (Vlissingen-NL) geen plaats meer is, hoeft er geen tekeningetje bij.

Achter de top-3 wordt het dringen om de plaats vier en vijf in het eindklassement te bemachtigen.  Zo ontloop je in de kwartfinale van de play-offs namelijk de grote drie.  Hiervoor zien we vier kandidaten die inspanningen leverden om deze ambitie waar te maken.

KK Malle-Beerse behield grotendeels de kern waarmee het vorig seizoen fraai vierde eindigde.  Hakkens (Eindhoven-NL), Boujemaoui en Daali werden vervangen door Aakazoun (De Hommel-NL), El Allouchi (Vlissingen-NL) en Lanziotti.

FT Charleroi blijft een club die bij de top-3 aanleunt.  Lucio (Laval-FR) en El Ouamari (Hasselt) vertrokken, maar het haalde met Dendane en Deladrière (Morlanwelz), Ghislandi (Mouscron) en Ferrian (Roselies) flink wat kwaliteit.  Draaischijf Qoli stond op de lijst met uitgaande transfers, maar blijft gewoon bij de Henegouwers.

Proost Lierse haalde met Ajouaou en Kherouach (Noorderwijk), Yachou en Zaaf (Antwerpen) vier flinke versterkingen maar zag El BousbiDeswijsenAtssouli en Chiaravelle andere oorden opzoeken.  Door het laattijdig afhaken van Kherouach en de onbeschikbaarheid van Durakovic rijst de vraag of de smalle kern problemen gaat opleveren.

Flink wat transferbedrijvigheid bij Real Noorderwijk dat vorig seizoen een rampzalige heenronde beleefde.  Het haalde topper Zerouali (Halle) terug naar de Kempen.  Ook internationaal Kaddouri (Hasselt), Dari (Houthalen) en Bahci (Meeuwen) versterken de rangen.  Met Kherouach en Ajouaou (Lierse) en El Moussaoui (Antwerpen) vertrekt er echter heel wat futsaltalent.

Blijft er het achtste en laatste play-offticket.  Dit zou een strijd kunnen worden tussen Houthalen en Roselies.

Celtic Houthalen verliest met Idlaarsi (Amitica-NL), Ter Linden (Eindhoven-NL) en Dari (Noorderwijk) waardevolle spelers, maar blijft een stevig geheel.  Het tracht de vertrekkers op te vangen met spelers uit de eigen regio.

Futsal My-Cars Roselies zou met de nieuwe coach Aranha en versterkingen Atssouli en Chiaravalle (Lierse) en Trussart wel eens hoge ogen kunnen gooien.  

En zo komen we in de onderste regionen met vier ploegen wiens voornaamste ambitie het is om de degradatie te ontlopen. 

Het verlies van Ghislandi (Charleroi) en keeper Morant (BZVB) is voor Squadra Mouscron een flinke aderlating en het is onduidelijk hoe ze dat gaan opvangen.

Eerste promovendus is Anderlecht Braine Black Eagles, een ploeg waar we heel weinig over weten.

Tweede promovendus is ZVK Gelko Eisden-Dorp.  ZVK Meeuwen leert dat het niet eenvoudig is om zich als nieuwkomer te handhaven in de hoogste klasse.  Benieuwd of coach Merlino, die we nog kennen als speler van Hasselt, zijn ploeg in veilige wateren kan loodsen.

Als laatste hebben we CB Futsal Jette, een club die de overstap maakte van de BZVB naar de KBVB.  En hier is het helemaal koffiedik kijken.  Het eindigde vorig seizoen in de onderste regionen van de hoogste BZVB-reeks, maar gaat het nieuwe seizoen tegemoet met een tiental nieuwkomers.  

Pronostiek

 1. FP Halle-Gooik
 2. FT Antwerpen
 3. FS Gelko Hasselt
 4. FT Charleroi
 5. KK Malle-Beerse
 6. Real Noorderwijk
 7. Proost Lierse
 8. Futsal My-Cars Roselies
 9. Celtic Houthalen
 10. CB Futsal Jette
 11. ZVK Gelko Eisden-Dorp
 12. Squadra Mouscron
 13. Anderlecht Braine Black Eagles